20. 5. 2013

Když smrt byla pouze řemeslem | Robert Merle | Smrt je mým řemeslem

Robert Merle
AUTOR. život a tvorba

Robert Merle, narozený 28. srpna 1908 v Alžírsku. Narodil se jako syn francouzského důstojníka. V roce 1918 se s rodinou přestěhovali do Francie - do Paříže. V Paříži vystudoval anglistiku, filozofii a literární vědy, byl známý dramatik, literární historik, překladatel a profesor anglické a americké literatury. Během druhé světové války se zúčastnil bojů o Dunkerque a padl do zajetí. Z této zkušenosti se inspiroval ve svém prvním románu Víkend na Zuydcoote. Román získal v roce 1949 prestižní ocenění a v roce 1964 byla kniha zfilmována režisérem Henrim Verneuilem.
Merle ve svých knihách neskrýval levicové a humanistické založení. Psal romány válečné, politické, sociálně zaměřené, nebo také utopie a sci-fi s filosofickým podtextem. Nejvíce se však proslavil svými romány historickými. V autorových knihách se často řeší otázka rasismu, zla, fanatismu, společenského útlaku, válek a hledání jejich kořenů v lidské psychice. Zdá se, že Merle se nebránil jakémukoli historickému zasazení. Napsal třináctidílnou sérii Dědictví otců (těchto třináct knih vycházelo během dvaceti šesti let), zasazené do 16. a 17. století, knihy odehrávající se ve smyšlené současnosti, v jeho tvorbě nechybí ani 19. století, nebo právě druhá světová válka.
 Ve sbírce autorových děl nechybí ani několik divadelních her, nebo biografie kubánského revolucionáře Fidela Castra.
Merle byl třikrát ženatý a měl šest dětí. Dožil se úctyhodného věku 95-ti let. Zemřel v La Malmaison ve Francii, na selhání srdce.

"Za to, co jsem vykonal, nenesu odpovědnost. Plnil jsem rozkazy. Voják nesmí odporovat nadřízenému. Žádné výčitky tedy nemám."

SMRT JE MÝM ŘEMESLEM. stručný děj

Román Smrt je mým řemeslem je jakýmsi životopisem a psychologickou studií Rudolfa Langa, "vzorného nacisty". Lang byl inspirován skutečnou historickou postavou válečného zločince Rudolfa Hösse. Vyprávění začíná v roce 1913. Rudolf Lang je vychováván přísným, katolicky založeným otcem. Zakřiknutý třináctiletý chlapec, který nechce nic jiného, než se svému otci zavděčit. V průběhu let autor čtenáře seznamuje se všemi důležitými událostmi, které Rudolfu Langovi, potažmo Rudolfu Hössovi změnily pohled na svět. Ať už to byla smrt otce, první světová válka, vstup do NSDAP, do jednotky SS, nebo nabídka práce jako velitele koncentračního tábora Osvětim.

"Zabil jste tři a půl milionu osob!"
Požádal jsem o slovo a řekl jsem: "Promiňte, zabil jsem jen dva a půl milionu".
V sále se okamžitě ozval hluk a prokurátor křičel, že bych se měl stydět za svůj cynismus. Ale já jsem neudělal nic jiného, než že jsem upřesnil nesprávné číslo.
Rudolf Höss
 HLAVNÍ POSTAVA. rudolf lang = rudolf höss

Jak můžu nahlížet na osobu, která zabila miliony lidí? Zpočátku to bylo s lítostí. Rudolf měl těžké dětství, toužil někam zapadnou, věřil v Německo. Už ve velmi mladém věku, asi v 16-ti letech, zabil spoustu lidí, když byl v první světové válce. Pořád se ale řídil rozkazy. Nejděsivější částí knihy je určitě rok 1942, kdy je popisování, jak Rudolf Lang vymýšlí co nejdůmyslnější způsob, aby bylo za co nejkratší čas zabito co nejvíce lidí. Na celý tento proces se nedíval jako jako genocidu, židovské obyvatelstvo nebral jako lidi, ale pouze jako jednotky, na které přepočítával fungování svého tábora. Rudolf Lang se samozřejmě zúčastnil Norimberského procesu, proces, který byl veden proti válečným zločincům. Ani tehdy si však Rudolf neuvědomil, jaké hrozné činy spáchal, vždycky mu šlo jenom o to, aby správně, včas a co nejlépe splnil zadané úkoly a rozkazy. Fungování tábora postavil i nad zájmy své rodiny. Jeho rodina dlouhou dobu netušila, co se v táboře doopravdy děje, i přesto, že bydleli přímo v areálu KT. 
Rudolf Lang - Höss byl 16. dubna 1947 oběšen na symbolickém místě. Na šibenici, kterou nechal sám postavit, na šibenici za krematoriem I. v koncentračním táboře Osvětim. 

KNIHA. názor

Knih z období druhé světové války, na téma holocaust mám načteno opravdu hodně. Vždy to ale bylo svědectví vězňů, lidí, kteří KT přežili. Nikdy to však nebylo z pohledu té "druhé strany", z pohledu SS, a už vůbec ne z pohledu velitele. Smrt je mým řemeslem je určitě zajímavá kniha. Kdo se o toto téma zajímá, tak by ji do své četby měl určitě zařadit. Až mě zarazilo, že jsem k mladému Rudolfovi opravdu občas pociťovala lítost, ale tu si nezasloužil. Kniha, která nahání větší hrůzu než kdejaký horor, protože tohle.. je skutečnost, zlá skutečnost. 

Kdo mohl za to, že se z Langa - Hösse vyklubalo takové monstrum? Může za to přísná výchova jeho otce, který ho naučil sto procentní poslušnosti a pracovitosti? Nebo oddanost Hitlerovi a německému státu? Kdo ví, o něčem takovém můžeme dneska už jenom spekulovat. Dle mého za to otcova výchova z části může také, ale všechno se to na výchovu svádět nedá, vždyť otec svého syna vlastně nic špatného neučil.. 

Četli jste Smrt je mým řemeslem? Jaký máte na knihu názor?

1 komentář:

  1. Viděla jsem jeho dům, jeho práci a jeho šibenici. Knihu jsem četla dvakrát a... Prostě tak. Nevím, co říct. Je dobře, že jsou knihy i z tohohle pohledu. Navíc je výborně napsaná :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.